A chlorella alga hatásai cukorbetegeknél és magas vérnyomás esetén

A chlorella alga jótékony hatásai cukorbetegeknél és magas vérnyomás esetén

A cukorbetegség (diabetes mellitus) olyan idült anyagcsere betegség, amely egész életén át elkíséri a beteget.  A XXI. század egyik legjelentősebb népegészségügyi problémája, ami előkelő helyet foglal el a nem fertőző ún. „civilizációs” betegségek sorában. Világszerte évről-évre nő a cukorbetegek száma, és ami igazán aggasztó az- az, hogy kezeletlenül – vagy rosszul beállított vércukorértékekkel jelentős mértékben nő a kialakuló szövődmények száma is. Kialakulhat látásromláshoz vagy akár vaksághoz vezető retinopátia, veseelégtelenség, idegrendszeri megbetegedések, alsó végtagi keringési zavar, valamint súlyos cardiovasculáris (szív-, és érrendszeri) szövődmények. A kis-, és nagyér károsodások (érelmeszesedés) érszűkületet okozva – kedveznek a magas vérnyomás kialakulásának is. {01.}

A cukorbetegség, és a magas vérnyomás külön-külön is óriási terhet róhat az érintettekre, de együttes jelenlétük különösen veszélyes lehet – hiszen megsokszorozódik az olyan további súlyos szövődmények kialakulásának esélye, mint a vesebetegség, a szem ereinek károsodása, a szívinfarktus és a stroke. 

A cukorbetegség kezelésének célja, hogy megfelelő étrenddel (étrendi kezelés), napi rendszerességgel végzett fizikai aktivitással, az életmódbeli tanácsok (életmódkezelés) és a gyógyszerelés előírásainak betartásával, optimális anyagcsere-állapotot érjünk el, és a vércukorszintet normális, - de legalább biztonságos - értékhatárok között tartsuk, megakadályozva ezzel a szövődmények kialakulását.

Az étrendi előírások célja 

Mivel a cukorbetegek jelentős hányada küzd túlsúllyal – a szövődmények kialakulásának megakadályozása érdekében nagyon fontos a kornak/nemnek/magasságnak megfelelő testsúly elérése, és a vércukorszint megfelelő szinten tartása - a helyes étrend betartásával.. 

A helyesen összeállított cukorbeteg étrendben megfelelő arányban szerepelnek az előírt energiát szolgáltató tápanyagok - ennek megfelelően 50–55% komplex, magas rosttartalmú (>30 g élelmi rost/nap) szénhidrát, 15–20% fehérje (testtömeg kilogrammonként 0,8–0,9 g), a fennmaradó hányadban zsír bevitele javasolt.

Az étrend tartalmazzon gabona magvakat, zöldségeket, gyümölcsöket, de korlátozott a zsír-, cukor- és só bevitel. Az étrendnek magas rosttartalmúnak kell lennie, és étkezésnél és főzésnél is kerülni kell a só használatát (a túlzott só bevitel ugyanis megemeli a vérnyomást).

Chlorella algával a cukorbetegség és a magas vérnyomás ellen

Már az ókorban is felismerték, hogy bizonyos növényi táplálékok – például a mikroalgák is - egészségmegőrző, betegségmegelőző hatással rendelkeznek. Tudják ezt napjainkban is – hiszen olyan preklinikai és klinikai vizsgálatok eredményeiről jelentek meg összefoglaló közlemények, amelyek a mikroalgák értékes összetevőiről számolnak be, és azok alkalmazási lehetőségeit foglalják magukba. {02.}

A mikroalgákat a WHO tökéletes tápláléknak minősítette különlegesen magas vitális anyag- tartalmuk miatt, és ez a tökéletes táplálék segítségünkre lehet cukorbetegség és a magas vérnyomás esetén is.

A Chlorella alga pozitív hatásokat fejt ki cukorbetegség és magas vérnyomás esetén is, mert:

  • nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat: C-, és E-vitamint, niacint, B-vitaminokat, köztük B12-t is aktív formában (B12 tartalma irodalmi adatok szerint a növények között szinte egyedülálló), K-vitamint, pantoténsavat, folsavat

 A magas vércukorszint felborítja más tápanyagok felvételének normális rendjét – így - többek között - a vitaminok sem képesek elegendő mennyiségben bejutni a sejtekbe, - így a kialakuló vitaminhiány miatt tovább romolhat a cukorbetegek állapota. Gyakori a legfontosabb vízoldékony antioxidánsmolekulának, a C-vitaminnak a hiánya – aminek következtében megnőhet a szabadgyökök koncentrációja, ami további betegségek kialakulásához vezethet. A megfelelő C-vitamin bevitellel növelhető az érfalak rugalmassága is.

Regisztráció mentes, Mannavita Chlorella + spirulina rendelés 1 perc alatt.

B3-vitamin (niacin)

Ez a vitamin segíti az inzulint hatásának kifejtésében, valamint segíti az immunrendszert, hogy megvédje a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit a szabad gyökök roncsolásától.

E-vitamin

Az E-vitamin javítja az inzulin hatékonyságát. A legismertebb zsírban oldódó antioxidáns vitamin, amely hatástalanítja a szabad gyököket, és fontos szerepet játszik a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek védelmében is. 

B12- vitamin

AB12 vitamin bevitele nagymértékben csökkenti a stroke kockázatát, segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, a szellemi teljesítőképesség fenntartásában, a demencia megelőzésében

  • nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat és alapvető nyomelemeket:magnéziumot, kalciumot, káliumot, mangánt, vasat, cinket, rezet, foszfort, kobaltot és szelént

Magnézium

A szervezet számára nélkülözhetetlen – számtalan életfunkcióban játszik szerepet. Részt vesz a szívritmus és a vérnyomás szabályozásában, hatással van az ideg-, és izomműködésre, kell a csontok egészségéhez, részt vesz a zsíranyagcserében, a fehérjeszintézisben, és szükséges a vércukorszint egyensúlyban tartásához is. Hiánya növeli a cukorbetegség kialakulásának veszélyét, de már a meglévő cukorbetegség lefolyását is hátrányosan befolyásolja. A magnézium részt vesz az inzulin receptorok működésében. Ennél fogva az elegendő magnézium bevitel javíthatja az inzulin hatékonyságát. A magnézium megtalálható a zöld növényekben (a klorofillban), így a Chlorella alga kiemelkedően magas klorofill-tartalmának köszönhetően, kitűnő magnéziumforrás. {03.}

Cink

A cink nélkülözhetetlen alkotórésze az enzimeknek. Hiánya kedvezőtlenül befolyásolhatja a hasnyálmirigy inzulintermelését és annak hatékonyságát. Fontos szerepe van a sejtek regenerációjában, a sebgyógyulás folyamatában és a növekedésben. A szénhidrát anyagcserében a glukóz lebontást végző enzimek működését biztosítja.

Mangán

A részt vesz a szénhidrát- és lipid anyagcserében  - egyes megfigyelések szerint a csökkent mangán bevitel növelheti az inzulinrezisztenciát.

Szelén

A szelén segíti a hasnyálmirigy egészséges működését erősíti az immunrendszert, és szükséges szem védelméhez. Fontos enzimalkotó, kiváló antioxidáns és szerepe van a sejthártya stabilizálásában. Gátolja a daganatos sejtek növekedését ill. a rákkeltő sugárzásokkal szemben növelik a szervezet ellenálló képességét. 

Réz 

Réz szükséges a vörösvérsejtek képzéshez, egyes enzimek aktivitásához, valamint az idegrendszer működéséhez és a vas feszívódásához.

  • nagy mennyiségben tartalmaz fehérjéket: száraztömegére vonatkoztatva több mint 50 % teljes értékű növényi fehérjét tartalmaz – köztük mind a nyolc esszenciális aminosavat is (ezeket a szervezetünk nem képes előállítani – így csak az élelmiszerekkel biztosíthatjuk a megfelelő mennyiséget)
  • nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat: karotionidokat (flavoxanthin, loraxanthin, neoxanthin, violaxanthin) 

A cukorbetegség nem megfelelő kontrollja magas vércukorszintet eredményez, ami oxidatív stresszt okoz a szövetekben - ezáltal megemelkedik az oxidált anyagok koncentrációja a szervezetben.  Cukorbetegségben a természetes antioxidáns védekezés gyengülése miatt megnő a szövődmények kialakulásának rizikója (a felszaporodó szabad gyökök károsító hatása miatt). Kutatók szerint a természetes antioxidáns anyagok pótlásával az oxidatív károsodás csökkenthető, és ezzel betegség progressziója késleltethető.

  • jelentős mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat (mint pl. az alfa-linolénsavat és linolsavat) omega-3 zsírsavat: 

A cukorbetegség komplex anyagcsere-betegség, amelynek központjában a szénhidrát-anyagcsere zavara áll, de a kórfolyamat következtében  a zsír- és a fehérje anyagcsere is. zavart szenved. A táplálékkal magunkhoz vett túlzott mennyiségű koleszterin, a magas vérnyomás, a cukorbetegség által okozott következményes zsír-anyagcsere zavar, megemeli a vér koleszterinszintjét. A koleszterin lerakódik az ütőerek falában, majd a hozzá kapcsolódó kalcium és fibrin miatt az érfalak megvastagodnak, és kialakul az érfalakat alkotó sima izomsejtek gyulladásos állapota. Ennek következtében az erek beszűkülnek, - el is záródhatnak,- illetve a leváló és elsodródó vérrög (trombus) ütőér elzáródást okozhat. 

Regisztráció mentes, Mannavita Chlorella + spirulina rendelés 1 perc alatt.

A telítetlen zsírsavak, és az omega 3 zsírsav hatására csökken a vér koleszterin és triglicerid szintje, mérséklődnek a gyulladásos folyamatok, javul a retina működése, csökken a vérnyomás, ellenállóbbá válnak az érfalak

  • a Chlorella alga tartalmazza a legtöbb klorofillt a növények között (4 %) 

A klorofill nagyon erőteljes fitonutriens – olyan növényi hatóanyag, amely ugyan nem tekinthető az ember számára tápanyagnak, de hozzájárul szervezetünk optimális működéséhez, egészségünk megőrzéséhez. A klorofill élettani hatásaival nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a Chlorella mikroalga cukorbetegségre és magas vérnyomásra is kedvező hatást gyakorolhasson. A klorofill ugyanis erőteljes antioxidáns, segíti a vérképzést – emeli a szervezet oxigén szintjét, és segíti a tápanyagok eljutását a sejtekhez, segít eltávolítani a nehézfémeket a szervezetből, méregtelenítő hatású, emésztést segítő, és gyulladáscsökkentő. Magas magnézium-tartalma segít a vércukorszint egyensúlyban tartásában, és kifejezetten kedvez a szénhidrát anyagcserének. {04.}

  • nagy mennyiségben tartalmaz rostanyagokat (cellulóz)

A Chlorella alga sejtfala háromrétegű, így magas rostanyag tartalmának köszönhetően: serkenti bélműködést – így a káros anyagok hamarabb távozhatnak a szervezetből, enzimjei fokozzák az anyagcserét, és erősítik a szervezetben lezajló természetes méregtelenítő folyamatokat. Tisztítja az emésztőrendszert, a vékony-, és a vastagbelet, regenerálja a bélbolyhokat, stimulálja a bélben a Lactobacillusok szaporodását, és támogatja a normál bélflóra kialakulását. 

Cukorbetegeknél több szempontból is fontos a rostokban gazdag étrend. Egyrészt segítséget nyújthat a testsúlycsökkentésben - hiszen a rostok telítettség-érzést biztosítanak, ami csökkenti az éhségérzetet; másrészt lassítják a szénhidrátok felszívódásának ütemét - így lassabban emelkedik meg a vércukorszint.  Az élelmi rostok ajánlott beviteli értéke a normál bélműködéshez szükséges mennyiség alapján 25 g/nap/felnőtt és 2 g /nap/ gyermek értékben határozta meg.  Az élelmi rost bevitelének növelése csökkenti a csökkent glükóz tolerancia kockázatát. Bizonyítottan csökkentik a szérumkoleszterin- és az LDL koleszterin szintjét, így szerepet játszanak a szívkoszorúér megbetegedések megelőzésében is. 

A Chlorella alga további kedvező hatásai:

  • elősegíti a sejtek, szövetek – lényegében - az egész szervezet regenerálódását; a sejtek osztódását és növekedését.
  • magas RNS (10%) és DNS (3%) tartalmának köszönhetően fiatalító hatású; lassítja a szervezet öregedésének folyamatát
  • nagy mennyiségben, 10-23%-ban tartalmaz „Chlorella növekedési faktort” (CGF), ami szakértők szerint a Chlorella leghatékonyabb összetevője. Ez a specifikus növekedési faktor idézi elő az új sejtek osztódását , a sejtek vándorlását és közreműködik a sebgyógyulásban
  • fogyasztásával leküzdhető a magas vérnyomás és a vérszegénység.
  • javítja a koncentrációt, erősíti az idegrendszert, enyhíti a stressz miatt jelentkező kellemetlen tüneteket.

Regisztráció mentes, Mannavita Chlorella + spirulina rendelés 1 perc alatt.

chlorella cukorbetegség diabétesz vércukorszint magas vérnyomás diabétesz