A cukorbetegség (diabetes mellitus) olyan idült anyagcsere betegség, amely egész életén át elkíséri a beteget. A XXI. század egyik legjelentősebb népegészségügyi problémája, ami előkelő helyet foglal el a nem fertőző ún. „civilizációs” betegségek sorában. Világszerte évről-évre nő a cukorbetegek száma, és ami igazán aggasztó az- az, hogy kezeletlenül – vagy rosszul beállított vércukorértékekkel jelentős mértékben nő a kialakuló szövődmények száma is. Kialakulhat látásromláshoz vagy akár vaksághoz vezető retinopátia, veseelégtelenség, idegrendszeri megbetegedések, alsó végtagi keringési zavar, valamint súlyos cardiovasculáris (szív-, és érrendszeri) szövődmények. A kis-, és nagyér károsodások (érelmeszesedés) érszűkületet okozva – kedveznek a magas vérnyomás kialakulásának is. {01.}
A cukorbetegség, és a magas vérnyomás külön-külön is óriási terhet róhat az érintettekre, de együttes jelenlétük különösen veszélyes lehet – hiszen megsokszorozódik az olyan további súlyos szövődmények kialakulásának esélye, mint a vesebetegség, a szem ereinek károsodása, a szívinfarktus és a stroke.
A cukorbetegség kezelésének célja, hogy megfelelő étrenddel (étrendi kezelés), napi rendszerességgel végzett fizikai aktivitással, az életmódbeli tanácsok (életmódkezelés) és a gyógyszerelés előírásainak betartásával, optimális anyagcsere-állapotot érjünk el, és a vércukorszintet normális, - de legalább biztonságos - értékhatárok között tartsuk, megakadályozva ezzel a szövődmények kialakulását.
Mivel a cukorbetegek jelentős hányada küzd túlsúllyal – a szövődmények kialakulásának megakadályozása érdekében nagyon fontos a kornak/nemnek/magasságnak megfelelő testsúly elérése, és a vércukorszint megfelelő szinten tartása - a helyes étrend betartásával..
A helyesen összeállított cukorbeteg étrendben megfelelő arányban szerepelnek az előírt energiát szolgáltató tápanyagok - ennek megfelelően 50–55% komplex, magas rosttartalmú (>30 g élelmi rost/nap) szénhidrát, 15–20% fehérje (testtömeg kilogrammonként 0,8–0,9 g), a fennmaradó hányadban zsír bevitele javasolt.
Az étrend tartalmazzon gabona magvakat, zöldségeket, gyümölcsöket, de korlátozott a zsír-, cukor- és só bevitel. Az étrendnek magas rosttartalmúnak kell lennie, és étkezésnél és főzésnél is kerülni kell a só használatát (a túlzott só bevitel ugyanis megemeli a vérnyomást).
Már az ókorban is felismerték, hogy bizonyos növényi táplálékok – például a mikroalgák is - egészségmegőrző, betegségmegelőző hatással rendelkeznek. Tudják ezt napjainkban is – hiszen olyan preklinikai és klinikai vizsgálatok eredményeiről jelentek meg összefoglaló közlemények, amelyek a mikroalgák értékes összetevőiről számolnak be, és azok alkalmazási lehetőségeit foglalják magukba. {02.}
A mikroalgákat a WHO tökéletes tápláléknak minősítette különlegesen magas vitális anyag- tartalmuk miatt, és ez a tökéletes táplálék segítségünkre lehet cukorbetegség és a magas vérnyomás esetén is.
A Chlorella alga pozitív hatásokat fejt ki cukorbetegség és magas vérnyomás esetén is, mert:
A magas vércukorszint felborítja más tápanyagok felvételének normális rendjét – így - többek között - a vitaminok sem képesek elegendő mennyiségben bejutni a sejtekbe, - így a kialakuló vitaminhiány miatt tovább romolhat a cukorbetegek állapota. Gyakori a legfontosabb vízoldékony antioxidánsmolekulának, a C-vitaminnak a hiánya – aminek következtében megnőhet a szabadgyökök koncentrációja, ami további betegségek kialakulásához vezethet. A megfelelő C-vitamin bevitellel növelhető az érfalak rugalmassága is.
Regisztráció mentes, Mannavita Chlorella + spirulina rendelés 1 perc alatt.
Ez a vitamin segíti az inzulint hatásának kifejtésében, valamint segíti az immunrendszert, hogy megvédje a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit a szabad gyökök roncsolásától.
Az E-vitamin javítja az inzulin hatékonyságát. A legismertebb zsírban oldódó antioxidáns vitamin, amely hatástalanítja a szabad gyököket, és fontos szerepet játszik a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek védelmében is.
AB12 vitamin bevitele nagymértékben csökkenti a stroke kockázatát, segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, a szellemi teljesítőképesség fenntartásában, a demencia megelőzésében
A szervezet számára nélkülözhetetlen – számtalan életfunkcióban játszik szerepet. Részt vesz a szívritmus és a vérnyomás szabályozásában, hatással van az ideg-, és izomműködésre, kell a csontok egészségéhez, részt vesz a zsíranyagcserében, a fehérjeszintézisben, és szükséges a vércukorszint egyensúlyban tartásához is. Hiánya növeli a cukorbetegség kialakulásának veszélyét, de már a meglévő cukorbetegség lefolyását is hátrányosan befolyásolja. A magnézium részt vesz az inzulin receptorok működésében. Ennél fogva az elegendő magnézium bevitel javíthatja az inzulin hatékonyságát. A magnézium megtalálható a zöld növényekben (a klorofillban), így a Chlorella alga kiemelkedően magas klorofill-tartalmának köszönhetően, kitűnő magnéziumforrás. {03.}
A cink nélkülözhetetlen alkotórésze az enzimeknek. Hiánya kedvezőtlenül befolyásolhatja a hasnyálmirigy inzulintermelését és annak hatékonyságát. Fontos szerepe van a sejtek regenerációjában, a sebgyógyulás folyamatában és a növekedésben. A szénhidrát anyagcserében a glukóz lebontást végző enzimek működését biztosítja.
A részt vesz a szénhidrát- és lipid anyagcserében - egyes megfigyelések szerint a csökkent mangán bevitel növelheti az inzulinrezisztenciát.
A szelén segíti a hasnyálmirigy egészséges működését erősíti az immunrendszert, és szükséges szem védelméhez. Fontos enzimalkotó, kiváló antioxidáns és szerepe van a sejthártya stabilizálásában. Gátolja a daganatos sejtek növekedését ill. a rákkeltő sugárzásokkal szemben növelik a szervezet ellenálló képességét.
Réz szükséges a vörösvérsejtek képzéshez, egyes enzimek aktivitásához, valamint az idegrendszer működéséhez és a vas feszívódásához.
A cukorbetegség nem megfelelő kontrollja magas vércukorszintet eredményez, ami oxidatív stresszt okoz a szövetekben - ezáltal megemelkedik az oxidált anyagok koncentrációja a szervezetben. Cukorbetegségben a természetes antioxidáns védekezés gyengülése miatt megnő a szövődmények kialakulásának rizikója (a felszaporodó szabad gyökök károsító hatása miatt). Kutatók szerint a természetes antioxidáns anyagok pótlásával az oxidatív károsodás csökkenthető, és ezzel betegség progressziója késleltethető.
A cukorbetegség komplex anyagcsere-betegség, amelynek központjában a szénhidrát-anyagcsere zavara áll, de a kórfolyamat következtében a zsír- és a fehérje anyagcsere is. zavart szenved. A táplálékkal magunkhoz vett túlzott mennyiségű koleszterin, a magas vérnyomás, a cukorbetegség által okozott következményes zsír-anyagcsere zavar, megemeli a vér koleszterinszintjét. A koleszterin lerakódik az ütőerek falában, majd a hozzá kapcsolódó kalcium és fibrin miatt az érfalak megvastagodnak, és kialakul az érfalakat alkotó sima izomsejtek gyulladásos állapota. Ennek következtében az erek beszűkülnek, - el is záródhatnak,- illetve a leváló és elsodródó vérrög (trombus) ütőér elzáródást okozhat.
Regisztráció mentes, Mannavita Chlorella + spirulina rendelés 1 perc alatt.
A telítetlen zsírsavak, és az omega 3 zsírsav hatására csökken a vér koleszterin és triglicerid szintje, mérséklődnek a gyulladásos folyamatok, javul a retina működése, csökken a vérnyomás, ellenállóbbá válnak az érfalak
A klorofill nagyon erőteljes fitonutriens – olyan növényi hatóanyag, amely ugyan nem tekinthető az ember számára tápanyagnak, de hozzájárul szervezetünk optimális működéséhez, egészségünk megőrzéséhez. A klorofill élettani hatásaival nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a Chlorella mikroalga cukorbetegségre és magas vérnyomásra is kedvező hatást gyakorolhasson. A klorofill ugyanis erőteljes antioxidáns, segíti a vérképzést – emeli a szervezet oxigén szintjét, és segíti a tápanyagok eljutását a sejtekhez, segít eltávolítani a nehézfémeket a szervezetből, méregtelenítő hatású, emésztést segítő, és gyulladáscsökkentő. Magas magnézium-tartalma segít a vércukorszint egyensúlyban tartásában, és kifejezetten kedvez a szénhidrát anyagcserének. {04.}
A Chlorella alga sejtfala háromrétegű, így magas rostanyag tartalmának köszönhetően: serkenti bélműködést – így a káros anyagok hamarabb távozhatnak a szervezetből, enzimjei fokozzák az anyagcserét, és erősítik a szervezetben lezajló természetes méregtelenítő folyamatokat. Tisztítja az emésztőrendszert, a vékony-, és a vastagbelet, regenerálja a bélbolyhokat, stimulálja a bélben a Lactobacillusok szaporodását, és támogatja a normál bélflóra kialakulását.
Cukorbetegeknél több szempontból is fontos a rostokban gazdag étrend. Egyrészt segítséget nyújthat a testsúlycsökkentésben - hiszen a rostok telítettség-érzést biztosítanak, ami csökkenti az éhségérzetet; másrészt lassítják a szénhidrátok felszívódásának ütemét - így lassabban emelkedik meg a vércukorszint. Az élelmi rostok ajánlott beviteli értéke a normál bélműködéshez szükséges mennyiség alapján 25 g/nap/felnőtt és 2 g /nap/ gyermek értékben határozta meg. Az élelmi rost bevitelének növelése csökkenti a csökkent glükóz tolerancia kockázatát. Bizonyítottan csökkentik a szérumkoleszterin- és az LDL koleszterin szintjét, így szerepet játszanak a szívkoszorúér megbetegedések megelőzésében is.
Regisztráció mentes, Mannavita Chlorella + spirulina rendelés 1 perc alatt.
[01.] https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/chlorella
[02.] https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03625856